Granskningsrapport
Artikel:
http://www.paulun.se/p2_pop.asp?idContent=1172
Använda länkar:
http://www.paulun.se/
http://www.chokladprovning.com/index.php?page=90
http://www.ellenchoklad.se/var_choklad.html
http://www.jolla.se/chokladvarlden/
Skribent: Fredrik Paulún, Sveriges mest kände näringsfysiolog. Han har jobbat med kost och hälsa sedan slutet av 1980-talet och skriver böcker, föreläser, medverkar i TV, radio och tidningar samt utvecklar egna livsmedel. Han driver även Paulúns näringscenter i Stockholm.
Utbildning: Nutritionist dvs. filosofie magister i nutrition (M Sc in nutrition)
Publicerade artikeln: 2008-05-17
Avsikt: Att informera oss om vad som är nyttigt och inte, och i vilka mängder det är nyttigt.
Målgrupp: Främst kost och närings intresserade människor som vill leva och äta nyttigt.
Skrivet av Fredrik Paulún: ''Jag har aldrig gjort reklam för något enbart för att tjäna pengar och i de sammanhang jag syns har det handlat om mina egna produkter eller sådana jag tycker genuint bra om. Allt material på min hemsida är gratis att ta del av eftersom jag vill att informationen ska nå så många som möjligt. Den är inte gratis att driva men jag vill att så många som möjligt kan ta del av mitt buskap utan att det ska kosta något. De som vill kan köpa mina böcker och produkter men det är självklart helt valfritt. Min målsättning är att ägna alltmer tid åt välgörenhet och har redan smygstartat med några föreläsningar och jag håller ofta föreläsningar till mycket låga arvoden när jag känner att de är särskilt viktiga.''
Denna källa är nästan till 100% trovärdig. Det är Fredrik Paulún själv som har hemsidan och det är bara han som skriver på den. Fredrik Paulún är utbildad Nutritionist vilket ligger till stor grund för att det som står på hemsidan är trovärdigt. Han har själv skrivit i utdraget här ovan att han absolut inte har lagt upp sin hemsida för att tjäna pengar utan i välgörenhets syfte. Han gör endast reklam för sina egna produkter och sådana som han har stort förtroende för.
Detta visar att han inte lägger ut falska uppgifter, skulle han göra det skulle det bli stora skriverier om det eftersom han är så populär och anförtrodd inom ämnet mat, träning och hälsa. Han vill bara hjälpa människor att leva ett nyttigare och bättre liv.
Paulún lägger hela tiden upp ny information och nya artiklar, han skriver även regelbundet i sin blogg och om man vill kontakta honom finns hans mejl adress på hemsidan och det står att för personliga frågor om kost ska man ringa till näringscentret och efter texten finns numret dit, och en länk till centrets hemsida.
Paulún lägger upp egen information och uppger inte varifrån han har fått den, men eftersom att han är utbildad Nutritionist så kan man anta att den information han lägger upp är saker han vet och har lärt sig genom sin utbildning. I artikeln om just choklad nämns det att choklad innehåller bl.a. vitaminer och mineraler. Detta bekräftas även på sidan chokladprovning.com och även sidan ellenchoklad.se bekräftar att chokladen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Sidan jolla.se bekräftar även den att chokladen innehåller nyttiga ämnen som är bra för kroppen. Även aftonbladet har en artikel som bekräftar att choklad är nyttigt för oss.
Med dessa andra källor väljer jag att lita på Paulún, flera andra källor har bekräftat att choklad är nyttigt, i måttliga mängder. Hemsidan i stort är även den trovärdig, även om den saknar källor så har han sin höga utbildning till stöd för det han skriver, om man har en sådan utbildning behöver man inte andra, bekräftade källor för att bli trovärdig, han vet vad han pratar om. Det faktum att kan ofta uppdaterar sidan och regelbundet skriver i sin blogg, är så uppmärksammad inom det aktuella ämnet kost och har mejladress och telefon nummer till sitt företag är även dessa ett stort skäl till att lyssna på och lita på det han har att säga.